Filip Claeys en Sandra Meirlevede over vernieuwing, inspiratie en engagement

De Jonkman heeft zopas een nieuwe keuken gekregen en ook het interieur en de tuin ondergingen een metamorfose. Vanwaar al die veranderingen? “Met koken ben je nooit klaar,” begint Filip. “Er is altijd ruimte voor verbeteringen. En daarom dringen veranderingen zich ook op. Mijn keuken evolueert ook voortdurend. Dat maakt dit beroep ook zo spannend en leuk. De automatische piloot bestaat niet. Toch niet voor mij. Dat De Jonkman ook voortdurend veranderingen ondergaat, past in dat kader.” Ook Sandra heeft als goed geplaatste gastvrouw daarover een interessante, aanvullende mening. "Aan de reacties van onze trouwe gasten te horen, worden dergelijke verbeteringen ook steeds gewaardeerd. Zij maken dat tenslotte ook mee mogelijk en op die manier zien en voelen ze ook de dynamiek, eigen aan De Jonkman. Een restaurant waar ze niet alleen voor de keuken makkelijk naar terugkeren.”

Een versleten vraag, maar toch, waar blijven jullie al die inspiratie voor vernieuwing vinden?

“Ik heb een rijke basis meegekregen door bij drie topchefs verschillende langere periodes te werken,” stelt Filip onomwonden. “Dat heeft mijn keuken een rijke fond gegeven waar ik vandaag nog altijd inspiratie uit kan opdoen. Ik denk dat het essentieel is om meerdere jaren bij een aantal toppers aan de slag te gaan. Toch zeker voor een jonge chef die met een langetermijnvisie zelf aan de slag wil gaan. Daardoor leer je niet alleen wat een keukensignatuur is, maar zie en ervaar je ook hoe een gevestigd en gerenommeerd restaurant als onderneming draait."