Filip Claeys

Innemend, met een guitige blik. Filip Claeys behoort tot een generatie jonge chefs die nogal eens vaak, maar daarom niet altijd terecht, als rock ’n roll wordt omschreven. Filip denkt ook makkelijk buiten het vierkant. Zijn keuken is origineel en authentiek en niet bepaald mainstream. Maar chef noch keuken hebben iets stoers of ruigs. Kenmerken die nogal makkelijk met Stones en andere rollende rockers geassocieerd worden. Filip heeft echter ook een apart karakter én persoonlijkheid. Maar die doen beide eerder denken aan een introverte, minzame jazz saxofonist. Meer een weemoedige tenorsax dan een schetterende altsax. Met zachte, energiek vloeiende tonen, prikkelend, met knipoog én boodschap. Maar ook altijd zichzelf relativerend. Nooit zwevend en altijd met beide voeten op de grond. Een keukenchef is voor hem het mooiste beroep ter wereld. Niets meer, maar ook niets minder.

Sandra Meirlevede

Van haute couture naar haute cuisine. In zes woorden vat ze zelf haar professionele leven samen. Een dame van weinig woorden maar wat ze zegt, houdt steek. Kledingontwerpster van beroep wou ze graag zelfstandig worden. Tot ze de man van haar leven ontmoette en besloot zijn parkoers te volgen. Met bijna evenveel jaren professionele ervaring onder de veren. Opgedaan bij diverse ‘zwarte brigades’ in dezelfde topadressen. Ze maakt dan ook terecht aanspraak op de visie dat De Jonkman synoniem staat voor Filip en Sandra of voor Sandra en Filip. Als alomtegenwoordige, altijd gefocuste gastvrouw én moeder van twee kinderen maakt de volgorde van die namen haar echter niet veel uit.

Filip Claeys en Sandra Meirlevede over vernieuwing, inspiratie en engagement

De Jonkman heeft zopas een nieuwe keuken gekregen en ook het interieur en de tuin ondergingen een metamorfose. Vanwaar al die veranderingen? “Met koken ben je nooit klaar,” begint Filip. “Er is altijd ruimte voor verbeteringen. En daarom dringen veranderingen zich ook op. Mijn keuken evolueert ook voortdurend. Dat maakt dit beroep ook zo spannend en leuk. De automatische piloot bestaat niet. Toch niet voor mij. Dat De Jonkman ook voortdurend veranderingen ondergaat, past in dat kader.” Ook Sandra heeft als goed geplaatste gastvrouw daarover een interessante, aanvullende mening. "Aan de reacties van onze trouwe gasten te horen, worden dergelijke verbetering ook steeds gewaardeerd. Zij maken dat tenslotte ook mee mogelijk en op die manier zien en voelen ze ook de dynamiek, eigen aan De Jonkman. Een restaurant waar ze niet alleen voor de keuken makkelijk naar terugkeren.”

Een versleten vraag, maar toch, waar blijven jullie al die inspiratie voor vernieuwing vinden?

“Ik heb een rijke basis meegekregen door bij drie topchefs verschillende langere periodes te werken,” stelt Filip onomwonden. “Dat heeft mijn keuken een rijke fond gegeven waar ik vandaag nog altijd inspiratie uit kan opdoen. Ik denk dat het essentieel is om meerdere jaren bij een aantal toppers aan de slag te gaan. Toch zeker voor een jonge chef die met een lange termijnvisie zelf aan de slag wil gaan. Daardoor leer je niet alleen wat een keukensignatuur is maar zie en ervaar je ook hoe een gevestigd en gerenommeerd restaurant als onderneming draait."

Nieuws

Vacature Keukenmedewerker

Vacature keukenmedewerker

Is er versterking in de zaal? Bij De Jonkman zijn we dringend op zoek naar een keukenmedewerker met ervaring in patisserie.

Lees meer...

Vacature Zaalmedewerker

Vacature Zaalmedewerker

Is er versterking in de zaal? Bij De Jonkman zijn we dringend op zoek naar een zaalmedewerker met ervaring als assistent sommelier/barman.

Lees meer...

Vanaf 27/09 - Cera Meesterkoks

CERA meesterkoks de jonkman

Vanaf 27 september kunnen alle Cera-klanten bij De Jonkman lunchen of dineren* voor de democratische prijs van € 115 pp.

Lees meer...

Michelin: "Creatief en Elegant"

michelin18

Michelin is duidelijk nog steeds fan van De Jonkman. 

Lees meer...

Zesde jaar op rij 18/20 in Gault&Millau

gaultmillau

Een dikke 18/20, een uitstekende wijnkaart én het lievelingsadres van Gault&Millau 2018. Wat een eer! 

Lees meer...

Verlof

VERLOF

Bekijk hier wanneer wij met verlof zijn in 2018. 

Lees meer...

GaultMillau 2015, Chef van het jaar, 18/20

Redactiedirecteur Philippe Limbourg: De chef van het jaar is een evidente keuze geworden. Wij zijn dit jaar verschillende keren bij Filip op inspectie geweest, en konden telkens vaststellen dat hij de hedendaagse keuken beheerst, een vakmanschap dat hij combineert met respect voor het product. Wat ons daarbij vooral heeft gecharmeerd, is dat hij een pleitbezorger is van goede producten, en dan denken we in de eerste plaats aan die uit de Noordzee. Als stichter van de NorthSeaChefs verricht hij onvervalst pionierswerk. Ook deze inzet voor duurzaamheid maakt van hem de perfecte chef van het jaar. En dan hebben we het nog niet gehad over zijn talent om met letterlijk alle schatten uit de Noordzee te werken, van de bekende toppers tot de miskende sukkelaars. Het podium dat onze chef van het jaar geeft aan vis ‘van bij ons’ past in een bredere beweging van aandacht voor het lokale product, en dat sterkt ons in onze keuze. 


GaultMillau 2014, 18/20

“Filip Claeys is een chef wiens persoonlijkheid scherp getekend is door zijn eigen geschiedenis. Zijn grootvader was visser en in dat beroep vindt de chef de inspiratie waarmee hij van De Jonkman een van de topadressen van de streek heeft gemaakt. (…) De bediening acteert net als de keuken op top niveau.”

 

Gastromania gids 2013, 18/20

“Filip Claeys heeft vissersbloed in zijn aders en dat ervaart men niet alleen in zijn verfijnde keuken maar ook daarbuiten. Hij engageert zich immers ook buiten het culinaire wereldje door actief werk te maken van een duurzame relatie met de Noordzee. Zijn enthousiasme werkt wervend en aanstekelijk waardoor hij inmiddels ook de steun krijgt van vissers, reders, de Vlaamse overheid en zelfs Europa.”

 

Michelin 2014, **

“Filip Claeys is gebeten door zijn vak. Nog verrassender, origineler en lekkerder: dat is zijn drijfveer in de keuken; Als zo'n ambitie gepaard gaat met toptalent en een prachtig cv krijg je een ijzersterke formule. De inventieve gerechten komen perfect tot hun recht in het moderne decor.”

 

Knack restaurantgids 2013-2014, vier gardes (grootste onderscheiding)

“Filip Claeys zet zich in voor de Belgische visserij. Hij wil bewijzen dat men hoogstaande gerechten kan maken met minder gekende, ondergewaardeerde producten zoals horsmakreel, steenbolk, mooie meid, knorhaan, pieterman, vlaswijting en pladijs. De vissers brengen levende garnalen van de Noordzee. De gerechten van Filip zijn origineel, actueel, speels en vol frisse, natuurlijke accenten.”

 

De chefs van België, de smaakmakers van de Belgische keuken, Willem Asaert & Marc Declercq

“Filip Claeys werkte zes jaar in De Karmeliet en vijf jaar bij Sergio Herman. In zijn eigen restaurant maakt hij een synthese van deze twee chefs met een heel eigen stijl: erg productgericht, fris en krachtig, met zeer veel diepgang.”

Voor teksten en beelden van De Jonkman, contacteer Bullet Point via david@bulletpoint.be

Bullet Point          When Objects Work          Bossuyt Grootkeukens          Heikki

 

William Sweetlove          Chaud Devant          Frank croes          Sur Mesure

 

nespresso          S. Peligrino          DS Automobiles 

 

DS Automobiles

Maalsesteenweg 438
B-8310 Sint-Kruis Brugge
t.+32(0)50 36 07 67

 

Een tafeltje boeken gaat het snelst, klikken op 'reserveren online' op de eerste pagina van deze website.

info@dejonkman.be

 

Open van woensdag t.e.m.zaterdag.
Lunch vanaf 12h / Diner vanaf 19h.
Gesloten op zondag, maandag en dinsdag.

 

U kan ons het vlotst bereiken via onderstaande routes. 

B&B Centrum Brugge
Maison Amodio
Molenmeers 22
8000 Brugge
+32 (0)50 68 80 90

www.maisonamodio.eu

B&B Assebroek           
Maison Bousson           
Blekerijstraat 30          
8310 Brugge
+32 (0)50 332337

Wij zorgen in samenwerking metr Maison Bousson voor een verzorgde private shuttledienst van en naar restaurant De Jonkman

www.maisonbousson.be

B&B Bij de buren
Domo Togan
Maalse steenweg 434
8310 Sint-Kruis
+32 (0)50 814848

www.domo-togan.be

B&B Sint-Kruis

Hof Ter Beuke
Beukenlaan 22

8310 Sint-Kruis

+32 (0)473 91 52 17

www.hofterbeuke.be

Taxi Ronny
050-344344

Restaurant De Jonkman zoekt talent

Vervoeg jij ons team? Restaurant de Jonkman werft aan: 

 • Medewerker/ster keukenteam en Medewerker/ster patisserie graag met min. 2 jaar ervaring
  Ben jij iemand die een passie heeft voor dit vak en graag op gastronomisch niveau wil werken? Grijp jouw kans!
 •  
 • Medewerker/ster voor de bediening met min. 2 jaar ervaring.
  Maak jij het de gasten graag naar hun zin? Zegt het jou dan iets om culinaire gerechten te serveren in een gastronomisch restaurant als De Jonkman? 
   
 • extra's voor de zaal (vrijdag/zaterdag)
  Maak jij het de gasten graag naar hun zin!
 • In Frans en Engels kunnen converseren met anderstalige gasten. Oog hebben voor detail.

 

Stuur je CV en motivatie naar info@dejonkman.be of contacteer Sandra of Filip via 050 36 07 67

 

Cadeaubon

Verwen familie of vrienden met een etentje bij De Jonkman.

U kunt uw cadeaubon afhalen van woensdag tot zaterdag - mits een seintje vooraf op het nr. 050/36 07 67 of via info@dejonkman.be

Indien u dit wenst, kunnen wij ook uw cadeaubon opsturen mits een toeslag van € 5,00.

Contacteer Sandra op het nr.  050/36 07 67 of via info@dejonkman.be  met vermelding van het bedrag en het adres. U ontvangt een retourmail met onze bankgegevens. 

Eens wij uw betaling ontvangen hebben, wordt de cadeaubon opgestuurd.

 

Cadeaubonnen ook online te bestellen via onderstaande link en gemakkelijk af te drukken.

Bestel Cadeaubonnen

Reserveer snel en gemakkelijk uw tafel bij De Jonkman.

Telefonisch van woe-za op het nr. 050/36 07 67

Online via deze website en resengo

Ook groepen zijn meer dan welkom bij De Jonkman.  We hebben de mogelijkheid om groepen te ontvangen in een aparte ruimte.

1 grote tafel kan tot max. 14 personen. Indien er meer personen zijn, zullen zij verdeeld worden over meerdere tafels.

Voor info en reserveringen van groepen contacteer Sandra op het nr. 050/36 07 67 of via info@dejonkman.be

 

Reserveer on-line

Gastenboek

Niko Vandendurpel

Ik kan het heel kort houden, alles gewoon top! Goede toffe en vlotte ontvangst en bediening door een jong, dynamisch en erg attent team, gerechten allemaal mooi in balans, zuivere natuurlijke smaken, prachtige combinatie met de wijnen... Wij komen terug! Met Culinaire groet.

Marie-Laure Verhelst

héél blij met toch een beetje 'mijn' chef van het jaar ! Proficiat aan het ganse team xx

Cindy

Overheerlijk gegeten in een zeer origineel kader, fantastisch personeel. Ik werd sprakeloos toen ik mijn verjaardagsbordje kreeg. Het was een top-avond.

Grégory Van Acker

Gewoon TOP !!!!!!

Glenn Vanden Broucke

Wat een beleving! Van aperitief tot nagerecht genoten! Cocktail om van te smullen, topwijn, en topsfeer! wat wenst een mens nog meer?!

Paul Van De Kerkhove

We hebben genoten van aperitief tot digestief ! Mooie kader, top bediening, de smaken zijn subliem ! Top

Verlof

VERLOF

In 2018 zijn wij gesloten op onderstaande data:

Van 01/04 tem 08/04/2018, woensdag 11/04/2018 terug open

Van 03/06 tem 10/06/2018, woensdag 13/06/2018 terug open

Van 26/08 tem 09/09/2018, woensdag 12/09/2018 terug open

Van 23/12 tem 06/01/2018, woensdag 09/01/2019 terug open

Terug naar Nieuws

Zesde jaar op rij 18/20 in Gault&Millau

gaultmillau

Heel wat straffe nieuwkomers in Gault&Millau-gids dit jaar. Maar ook wij mogen trots zijn op ons resultaat.
Voor het zesde jaar op rij kregen we een dikke 18/20. Goed voor maar liefst vier koksmutsen.
De gastronomiegids tipt ons restaurant bovendien als lievelingsadres én prijst onze uitstekende wijnkaart. 

Elke dag opnieuw staan we voor de uitdaging om ons smakenpallet nog beter, inventiever en rijker
te maken. Onze creativiteit uit zich in combinaties van gerechten met vernieuwende wijnkeuzes
als in 'out of the box' presentaties op bord. In 2015 werd Filip Claeys beloond met de titel van
Chef van het jaar. Dat we vandaag opnieuw zo goed scoren, bewijst dat we nog altijd sterk
gewaardeerd worden. De Jonkman is een vaste waarde in de gastronomische wereld. 

Terug naar Nieuws

Michelin: "Creatief en Elegant"

michelin18

Michelin is nog steeds fan van De Jonkman. We behouden onze twee sterren,
en onze wijnkaart valt nog altijd bijzonder goed in de smaak. En dat allemaal dankzij ons topteam! 

Terug naar Nieuws

Vanaf 27/09 - Cera Meesterkoks

CERA meesterkoks de jonkman

Betrapt u zichzelf er soms op dat u tijdens de middagpauze snel iets in uw mond steekt, zelfs terwijl u aan het werk bent?
Stel u voor dat u eens rustig de tijd nam om te lunchen. Zalig toch? Dat vinden wij ook! Daarom doen wij mee aan Cera Meesterkoks.
Vanaf 27 september kunnen alle Cera-klanten bij De Jonkman lunchen of dineren* voor de democratische prijs van € 115 pp.
Reserveer uw tafel rechtstreeks bij ons via de website met uw Cera-vennotennummer.

*Cera-lunch: woe t.e.m. zaterdag / Cera-diner: woe t.e.m. vrijdag 

Terug naar Nieuws

Vacature Keukenmedewerker

Vacature keukenmedewerker

Is er versterking in de zaal? Bij De Jonkman zijn we dringend op zoek naar een teamplayer
om erin te vliegen:

 • Keukenmedewerker met ervaring in patisserie
   

Ben jij de juiste persoon voor deze functie? En ben je bereid om 4 dagen op 7 te werken?
Solliciteer dan snel via info@dejonkman.be. Ken je iemand met het geknipte talent?
Laat het ons zeker weten. 

Terug naar Nieuws

Vacature Zaalmedewerker

Vacature Zaalmedewerker

Is er versterking in de zaal? Bij De Jonkman zijn we op zoek naar een teamplayer met veel goesting
om erin te vliegen:

 • Zaalmedewerker met ervaring als assistent sommelier/barman.

 

Ben jij de juiste persoon voor deze functie? En ben je bereid om 4 dagen op 7 te werken?
Solliciteer dan snel via info@dejonkman.be. Ken je iemand met het geknipte talent?
Laat het ons zeker weten. 

Terug naar Nieuws

Persartikel 1

De Jonkman 1

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi consequat justo non ipsum rutrum sollicitudin sit amet fermentum elit. Suspendisse ultricies nec urna vitae porta. Nullam vestibulum erat dui, vitae efficitur augue interdum vitae. Mauris et orci consequat, placerat nisi eget, tristique ante. Pellentesque ac pulvinar purus, interdum malesuada ipsum. Maecenas dignissim in ante ut volutpat. Aliquam erat volutpat. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Duis quis commodo est. Etiam cursus accumsan lacus, vitae convallis orci fringilla a. Donec dignissim orci ut ullamcorper eleifend. Curabitur accumsan massa eget sollicitudin gravida. Integer viverra interdum quam id egestas. Vestibulum justo enim, blandit vitae congue quis, cursus non nibh. Maecenas dapibus malesuada ex. Vivamus auctor varius auctor.

Terug naar Media