Filip Claeys

Innemend, met een guitige blik. Filip Claeys behoort tot een generatie jonge chefs die nogal eens vaak, maar daarom niet altijd terecht, als rock ’n roll wordt omschreven. Filip denkt ook makkelijk buiten het vierkant. Zijn keuken is origineel en authentiek en niet bepaald mainstream. Maar chef noch keuken hebben iets stoers of ruigs. Kenmerken die nogal makkelijk met Stones en andere rollende rockers geassocieerd worden. Filip heeft echter ook een apart karakter én persoonlijkheid. Maar die doen beide eerder denken aan een introverte, minzame jazz saxofonist. Meer een weemoedige tenorsax dan een schetterende altsax. Met zachte, energiek vloeiende tonen, prikkelend, met knipoog én boodschap. Maar ook altijd zichzelf relativerend. Nooit zwevend en altijd met beide voeten op de grond. Een keukenchef is voor hem het mooiste beroep ter wereld. Niets meer, maar ook niets minder.

Sandra Meirlevede

Van haute couture naar haute cuisine. In zes woorden vat ze zelf haar professionele leven samen. Een dame van weinig woorden maar wat ze zegt, houdt steek. Kledingontwerpster van beroep wou ze graag zelfstandig worden. Tot ze de man van haar leven ontmoette en besloot zijn parkoers te volgen. Met bijna evenveel jaren professionele ervaring onder de veren. Opgedaan bij diverse ‘zwarte brigades’ in dezelfde topadressen. Ze maakt dan ook terecht aanspraak op de visie dat De Jonkman synoniem staat voor Filip en Sandra of voor Sandra en Filip. Als alomtegenwoordige, altijd gefocuste gastvrouw én moeder van twee kinderen maakt de volgorde van die namen haar echter niet veel uit.

Filip Claeys en Sandra Meirlevede over vernieuwing, inspiratie en engagement

De Jonkman heeft zopas een nieuwe keuken gekregen en ook het interieur en de tuin ondergingen een metamorfose. Vanwaar al die veranderingen? “Met koken ben je nooit klaar,” begint Filip. “Er is altijd ruimte voor verbeteringen. En daarom dringen veranderingen zich ook op. Mijn keuken evolueert ook voortdurend. Dat maakt dit beroep ook zo spannend en leuk. De automatische piloot bestaat niet. Toch niet voor mij. Dat De Jonkman ook voortdurend veranderingen ondergaat, past in dat kader.” Ook Sandra heeft als goed geplaatste gastvrouw daarover een interessante, aanvullende mening. "Aan de reacties van onze trouwe gasten te horen, worden dergelijke verbetering ook steeds gewaardeerd. Zij maken dat tenslotte ook mee mogelijk en op die manier zien en voelen ze ook de dynamiek, eigen aan De Jonkman. Een restaurant waar ze niet alleen voor de keuken makkelijk naar terugkeren.”

Een versleten vraag, maar toch, waar blijven jullie al die inspiratie voor vernieuwing vinden?

“Ik heb een rijke basis meegekregen door bij drie topchefs verschillende langere periodes te werken,” stelt Filip onomwonden. “Dat heeft mijn keuken een rijke fond gegeven waar ik vandaag nog altijd inspiratie uit kan opdoen. Ik denk dat het essentieel is om meerdere jaren bij een aantal toppers aan de slag te gaan. Toch zeker voor een jonge chef die met een lange termijnvisie zelf aan de slag wil gaan. Daardoor leer je niet alleen wat een keukensignatuur is maar zie en ervaar je ook hoe een gevestigd en gerenommeerd restaurant als onderneming draait."

Nieuws

afhaalmogelijkheden

Afhalen bij restaurant De Jonkman

Filip Claeys, lekker en eenvoudig thuis!

 

Lees meer...

dejonkman@home

Ambiance 20

Het concept Dejonkman@home is letterlijk, wij bij u thuis!

 

Lees meer...

Michelin: "Creatief en Elegant"

michelin18

Michelin is duidelijk nog steeds fan van De Jonkman. 

Lees meer...

Achtste jaar op rij 18/20 in Gault&Millau

gaultmillau

Een dikke 18/20, een uitstekende wijnkaart én het lievelingsadres van Gault&Millau 2020.

Bierkaart van het jaar 2020! Wat een eer! 

Lees meer...

Verlof

VERLOF

Bekijk hier wanneer wij met verlof zijn in 2020. 

Lees meer...

GaultMillau 2015, Chef van het jaar, 18/20

Redactiedirecteur Philippe Limbourg: De chef van het jaar is een evidente keuze geworden. Wij zijn dit jaar verschillende keren bij Filip op inspectie geweest, en konden telkens vaststellen dat hij de hedendaagse keuken beheerst, een vakmanschap dat hij combineert met respect voor het product. Wat ons daarbij vooral heeft gecharmeerd, is dat hij een pleitbezorger is van goede producten, en dan denken we in de eerste plaats aan die uit de Noordzee. Als stichter van de NorthSeaChefs verricht hij onvervalst pionierswerk. Ook deze inzet voor duurzaamheid maakt van hem de perfecte chef van het jaar. En dan hebben we het nog niet gehad over zijn talent om met letterlijk alle schatten uit de Noordzee te werken, van de bekende toppers tot de miskende sukkelaars. Het podium dat onze chef van het jaar geeft aan vis ‘van bij ons’ past in een bredere beweging van aandacht voor het lokale product, en dat sterkt ons in onze keuze. 


GaultMillau 2014, 18/20

“Filip Claeys is een chef wiens persoonlijkheid scherp getekend is door zijn eigen geschiedenis. Zijn grootvader was visser en in dat beroep vindt de chef de inspiratie waarmee hij van De Jonkman een van de topadressen van de streek heeft gemaakt. (…) De bediening acteert net als de keuken op top niveau.”

 

Gastromania gids 2013, 18/20

“Filip Claeys heeft vissersbloed in zijn aders en dat ervaart men niet alleen in zijn verfijnde keuken maar ook daarbuiten. Hij engageert zich immers ook buiten het culinaire wereldje door actief werk te maken van een duurzame relatie met de Noordzee. Zijn enthousiasme werkt wervend en aanstekelijk waardoor hij inmiddels ook de steun krijgt van vissers, reders, de Vlaamse overheid en zelfs Europa.”

 

Michelin 2014, **

“Filip Claeys is gebeten door zijn vak. Nog verrassender, origineler en lekkerder: dat is zijn drijfveer in de keuken; Als zo'n ambitie gepaard gaat met toptalent en een prachtig cv krijg je een ijzersterke formule. De inventieve gerechten komen perfect tot hun recht in het moderne decor.”

 

Knack restaurantgids 2013-2014, vier gardes (grootste onderscheiding)

“Filip Claeys zet zich in voor de Belgische visserij. Hij wil bewijzen dat men hoogstaande gerechten kan maken met minder gekende, ondergewaardeerde producten zoals horsmakreel, steenbolk, mooie meid, knorhaan, pieterman, vlaswijting en pladijs. De vissers brengen levende garnalen van de Noordzee. De gerechten van Filip zijn origineel, actueel, speels en vol frisse, natuurlijke accenten.”

 

De chefs van België, de smaakmakers van de Belgische keuken, Willem Asaert & Marc Declercq

“Filip Claeys werkte zes jaar in De Karmeliet en vijf jaar bij Sergio Herman. In zijn eigen restaurant maakt hij een synthese van deze twee chefs met een heel eigen stijl: erg productgericht, fris en krachtig, met zeer veel diepgang.”

Voor teksten en beelden van De Jonkman, contacteer Bullet Point via david@bulletpoint.be

Bullet Point          When Objects Work          Bossuyt Grootkeukens          Heikki

 

William Sweetlove          Chaud Devant          Frank croes          Sur Mesure        

 

nespresso          S. Peligrino          DS Automobiles 

 

DS Automobiles

 

Voor de kunstwerken in ons restaurant geëxposeerd gaan we te rade bij galerij ‘Down to Art’ in Gent.

​​X2 luxe arrangement in Brugge - Weekend  in samenwerking met B&B Charming Brugge

Een X2 luxe arrangement in Brugge voor 2 personen tijdens het weekend

All-in 6-gangenmenu voor 2 personen
2 en-suite overnachtingen met luxe ontbijt                                                                           
Wellness arrangement                                                                                                           
Champagne ontvangst                                                                                                       
Taxi heen en terug

Prijs : 1000 euro

(Steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid. Menu beschikbaar op vrijdagavond en zaterdag.)

 

 

 

 

X2 luxe arrangement in Brugge - Weekdag in samenwerking met B&B Charming Brugge

Een X2 luxe arrangement in Brugge voor 2 personen op een weekdag

5-gangenmenu voor 2 personen                                                                                                      
1 en-suite overnachting met luxe ontbijt                                                                                
Wellness arrangement                                                                                                          
Ontvangst met bubbels                                                                                                         
Taxi heen en terug

Prijs : 500 euro

(Beschikbaar op woensdag en donderdag)

Cadeaubon verkrijgbaar voor dit arrangement!

 

Kasteel Ten Torre - Exclusieve locatie vlakbij De Jonkman

De ultieme vakantiebestemming in eigen land is voor ons ‘Kasteel Ten Torre’ in Oedelem, op nog geen 5 minuten van het restaurant.

Kasteel Ten Torre beslaat een imposant domein van 10 hectare met daarop het volledig gerenoveerde kasteel uit de 14e eeuw. Het verblijf bestaat uit 8 luxueuze slaapkamers dat u kunt boeken voor een aantal dagen, midweek, week. Meer informatie via hun website www.tentorre.be

Maalse Steenweg 438
B-8310 Sint-Kruis Brugge
t.+32(0)50 36 07 67

 

Een tafeltje boeken gaat het snelst, klikken op 'reserveren online' op de eerste pagina van deze website.

info@dejonkman.be

 

Open van woensdag t.e.m.zaterdag.
Lunch vanaf 12h / Diner vanaf 19h.
Gesloten op zondag, maandag en dinsdag.

 

U kan ons het vlotst bereiken via onderstaande routes. 

Taxi Georges        0475 / 57 60 15
Taxi Snel                050 / 33 44 55

De Jonkman is op zoek naar talent!

Ben jij de geschikte man of vrouw die wij zoeken om ons team te vervolmaken? Kies vandaag nog voor de juiste stap naar je topcarrière bij De Jonkman. Zie onderstaand de openstaande vacatures, solliciteren kan via mail met CV en motivatie naar info@dejonkman.be.

Naast onderstaande vacatures zijn spontane sollicitaties ook welkom.

Chef de partie

Ervaring vereist

Full-time – 4-daagse werkweek

zondag, maandag en dinsdag vrij

competitieve verloning

Zaalmedewerker

Ervaring is een pluspunt maar geen must

Full-time – 4-daagse werkweek

Zondag, maandag en dinsdag vrij

Competitieve verloning

Extra zaalmedewerkers (weekendjob - studentenjob)

Ervaring in de horeca is een must

Gelegenheidsarbeid – vaak op vrijdag- en zaterdagavond

Je ondersteunt het zaalteam en maakt het onze gasten naar hun zin

Administratief bediende

Ervaring vereist, kennis van werking in de horeca is een pluspunt

Spreekt en schrijft foutloos Nederlands, Frans en Engels

Kennis en inzicht in sociale media, marketing

 

Cadeaubon

Verwen familie of vrienden met een etentje bij De Jonkman.

U kunt uw cadeaubon afhalen van woensdag tot zaterdag - mits een seintje vooraf op het nr. 050/36 07 67 of via info@dejonkman.be

Liever onmiddelijk, gemakkelijk en veilig, dit kan online ook.

Cadeaubonnen ook online te bestellen via onderstaande link en gemakkelijk af te drukken. (kan ook met factuur = aanklikken)

Bestel Cadeaubonnen

Ook groepen zijn meer dan welkom bij De Jonkman.  We hebben de mogelijkheid om groepen te ontvangen in een aparte ruimte.

1 grote tafel kan tot max. 14 personen. Indien er meer personen zijn, zullen zij verdeeld worden over meerdere tafels.

Wenst u op één van onze sluitingsdagen het restaurant af te huren of het voltallige team die op locatie komt!

Villa Ten Torre - exclusieve locatie op een boogscheut van De Jonkman

De ultieme vakantiebestemming in eigen land is voor ons ‘Kasteel Ten Torre’ in Oedelem, op nog geen 5 minuten van het restaurant.

Kasteel Ten Torre beslaat een imposant domein van 10 hectare met daarop het volledig gerenoveerde kasteel uit de 14e eeuw. Het verblijf bestaat uit 8 luxueuze slaapkamers dat u kunt boeken voor een aantal dagen, midweek, week. Meer informatie via hun website www.tentorre.be

Boekingen van het kasteel en logement gebeuren via Ten Torre zelf.

Voor info en reserveringen van groepen contacteer Sandra op het nr. 050/36 07 67 of via info@dejonkman.be

 

Filip Claeys 'lekker en eenvoudig thuis'

Eén maal per week hoop ik met een lekker en eenvoudig gerecht thuis
voor wat dagelijkse afwisseling te kunnen zorgen.

U kunt de gerechten onlne bestellen en komen afhalen in het restaurant op
VRIJDAG tussen 17.00u en 18.00u

Voor nu VRIJDAG 14 AUGUSTUS :


Er is geen afhaal op vrijdag 14 augustus

 

Op de bestellijst staat er nog een voorgerechtje en een dessert. Alsook enkele wijnsuggesties van onze sommelier Dries. Ook onze honing en honingraat uit onze tuin kunt u er terug vinden.

Dit gerecht kan besteld worden tot woensdag ......om 12.00u, dank u.

Klik op bestel hieronder en volg de instructies (klik op de dag met het cirkeltje,
duid het uur van afhaal aan, bestel u aantal gerechten)

 

BESTEL

U betaald de gerechten ter plaatse met bankcontact of cash, wij aanvaarden voor de afhaalgerechten geen kredietkaarten!
Wij kunnen geen rekening houden met aanpassingen in deze gerechten.

Benieuwd naar de volgende gerechten op vrijdag! Houd onze sociale media
(FB en Instagram) en website in het oog!

Groeten Filip en Sandra

Hier onderaan kunt u uw tafel in het restaurant alvast reserveren!
Hopelijk snel tot ziens!

Het concept dejonkman@home is letterlijk, wij bij u thuis!

De Jonkman@home is een tijdelijk concept waar wij bij u thuis een menu serveren.
Dit is een complete service waar wij aan zoveel mogelijk details denken, zodat u thuis, in uw bubbel,
van een onvergetelijke en afgewerkte ervaring geniet met onze mensen uit de keuken en bediening.

Naast het menu kunnen wij ook passende dranken voorzien,
of kan onze sommelier uit uw kelder de wijnen komen kiezen.

Kasteel Ten Torre - exclusieve locatie dichtbij

De ultieme vakantiebestemming in eigen land is voor ons ‘Kasteel Ten Torre’ in Oedelem, op nog geen 5 minuten van het restaurant.

Kasteel Ten Torre beslaat een imposant domein van 10 hectare met daarop het volledig gerenoveerde kasteel uit de 14e eeuw. Het verblijf bestaat uit 8 luxueuze slaapkamers dat u kunt boeken voor een aantal dagen, midweek, week. Meer informatie via hun website www.tentorre.be

 

Meer informatie : info@dejonkman.be

 

Hieronder kunt u een tafeltje in het restaurant reserveren.

Reserveer on-line

Wanneer u bij De Jonkman reserveert, wilt u natuurlijk niet dat anderen zien welke voedselallergieën u heeft. U laat niet graag in uw bord kijken. Laat staan dat u wilt dat ze met uw persoonsgegevens aan de haal gaan. Ronduit wansmakelijke praktijken. Daarom doen we er alles aan om uw privé-gegevens ook binnensmonds te houden.

De Jonkman bewaart uw persoonlijke gegevens in een beveiligde database. We delen uw informatie in geen geval met derden voor commerciële doeleinden. Om uw reservatie vlot te doen verlopen, hebben we natuurlijk wel wat gegevens van u nodig. 

Wat willen we van u weten?

Voor- en achternaam: Stelt u zich voor dat we u als een nummer zouden behandelen. U verdient beter. Bij De Jonkman krijgt u een persoonlijke behandeling. Als we u dus verwelkomen in ons restaurant, begeleiden we u naar uw plaats. Een tafel die speciaal voor u gereserveerd is. Op uw naam dus.

Voedselallergieën: U gaat niet elke dag eten in een sterrenrestaurant. U verwacht zich aan een culinair hoogstaande avond. Wij willen u die maar al te graag bieden. Daarom vragen we op voorhand of u bepaalde allergieën heeft. We schotelen u het allerbeste voor. En u kunt met een gerust hart van uw maaltijd genieten.

E-mailadres: Na elke online reservatie krijgt u een bevestigingsmail. Zo weet u zeker dat wij uw op de hoogte zijn van uw komst. Ook na uw bezoek sturen we u een e-mail om te peilen naar uw tevredenheid. Op die manier kunnen we niet alleen onszelf, maar ook uw ervaring bij De Jonkman verbeteren.   

En als u dat wenst, krijgt u ook nieuwsbrieven met de nieuwste menu’s en culinaire events. Wilt u de nieuwsbrieven liever niet meer ontvangen? U uitschrijven is nog makkelijker dan een eitje koken.

Telefoonnummer:  Enkele dagen voor uw bezoek bellen we u nog eens op om u te herinneren aan uw reservatie. Altijd fijn om de stem van een klant te horen.

Gastenboek

Niko Vandendurpel

Ik kan het heel kort houden, alles gewoon top! Goede toffe en vlotte ontvangst en bediening door een jong, dynamisch en erg attent team, gerechten allemaal mooi in balans, zuivere natuurlijke smaken, prachtige combinatie met de wijnen... Wij komen terug! Met Culinaire groet.

Marie-Laure Verhelst

héél blij met toch een beetje 'mijn' chef van het jaar ! Proficiat aan het ganse team xx

Cindy

Overheerlijk gegeten in een zeer origineel kader, fantastisch personeel. Ik werd sprakeloos toen ik mijn verjaardagsbordje kreeg. Het was een top-avond.

Grégory Van Acker

Gewoon TOP !!!!!!

Glenn Vanden Broucke

Wat een beleving! Van aperitief tot nagerecht genoten! Cocktail om van te smullen, topwijn, en topsfeer! wat wenst een mens nog meer?!

Paul Van De Kerkhove

We hebben genoten van aperitief tot digestief ! Mooie kader, top bediening, de smaken zijn subliem ! Top

Isabelle De Baets

Een ware culinaire beleving! Totaalspektakel waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. Van een visuele streling naar een olfactorisch hoogtepunt tot een verrijking voor de smaakpapillen. Bedankt Filip, Sandra en topteam voor die sensationele culinaire trip.

Verlof

VERLOF

Verlof 2020

Van 27/09 tem 13/10, woensdag 14/10 terug open

Van 20/12 tem 05/01/2021, woensdag 06/01/2021 terug open 

 

Terug naar Nieuws

Achtste jaar op rij 18/20 in Gault&Millau

gaultmillau

Heel wat straffe nieuwkomers in Gault&Millau-gids dit jaar. Maar ook wij mogen trots zijn op ons resultaat.
Voor het achtste jaar op rij kregen we een dikke 18/20. Goed voor maar liefst vier koksmutsen.
De gastronomiegids tipt ons restaurant bovendien als lievelingsadres én prijst onze uitstekende wijnkaart. Ook dit jaar verkregen wij 'Bierkaart van het jaar 2020'! 

Elke dag opnieuw staan we voor de uitdaging om ons smakenpallet nog beter, inventiever en rijker
te maken. Onze creativiteit uit zich in combinaties van gerechten met vernieuwende wijnkeuzes
als in 'out of the box' presentaties op bord. In 2015 werd Filip Claeys beloond met de titel van
Chef van het jaar. Dat we vandaag opnieuw zo goed scoren, bewijst dat we nog altijd sterk
gewaardeerd worden. De Jonkman is een vaste waarde in de gastronomische wereld. 

Terug naar Nieuws

Michelin: "Creatief en Elegant"

michelin18

Michelin is nog steeds fan van De Jonkman. We behouden onze twee sterren,
en onze wijnkaart valt nog altijd bijzonder goed in de smaak. En dat allemaal dankzij ons topteam! 

Terug naar Nieuws

afhaalmogelijkheden

Afhalen bij restaurant De Jonkman

Het afhaalconcept 'Filip Claeys, lekker en eenvoudig thuis', heeft tijdens de coronalockdown zijn start gevonden.

Zoals vele van jullie via sociale media hebben kunnen zien, hebben wij enkele weken take-out gedaan op dinsdag en vrijdag. Dit met gerechten die Filip ook dagelijks tijdens de lockdown voor ons gezin kookte.

Vanaf volgende week starten wij de take-out 1 x in de week terug op, dit telkens op de vrijdag. (vanaf 19/06)

Om te bestellen klik hier bovenaan de blauwe balk op afhaal, daar kunt u verder klikken op bestellen.

Tot ziens!

Terug naar Nieuws

dejonkman@home

Ambiance 20

De Jonkman@home is een tijdelijk concept waar wij bij u thuis een menu serveren.

Dit is een complete service waar wij aan zoveel mogelijk details denken, zodat u thuis, in uw bubbel, van een onvergetelijke en afgewerkte ervaring geniet met onze mensen uit de keuken en bediening.

Naast het menu kunnen wij ook passende dranken voorzien, of kan onze sommelier uit uw kelder de wijnen komen kiezen.

Meer informatie: info@dejonkman.be

Terug naar Nieuws

Persartikel 1

De Jonkman 1

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi consequat justo non ipsum rutrum sollicitudin sit amet fermentum elit. Suspendisse ultricies nec urna vitae porta. Nullam vestibulum erat dui, vitae efficitur augue interdum vitae. Mauris et orci consequat, placerat nisi eget, tristique ante. Pellentesque ac pulvinar purus, interdum malesuada ipsum. Maecenas dignissim in ante ut volutpat. Aliquam erat volutpat. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Duis quis commodo est. Etiam cursus accumsan lacus, vitae convallis orci fringilla a. Donec dignissim orci ut ullamcorper eleifend. Curabitur accumsan massa eget sollicitudin gravida. Integer viverra interdum quam id egestas. Vestibulum justo enim, blandit vitae congue quis, cursus non nibh. Maecenas dapibus malesuada ex. Vivamus auctor varius auctor.

Terug naar Media